sábado, 26 de mayo de 2012

La Biblioteca Joan Oliver dedica una exposición a Tísner

La Biblioteca Joan Oliver inaugura esta próxima semana una exposición dedicada al escritor catalán exiliado en México Avel·lí Artis Gener, Tisner. Se trata de un recorrido por la vida y obra del autor a través de textos, dibujos e ilustraciones, que podrá verse en la sala de exposiciones de la Biblioteca Joan Oliver del 1 al 29 de junio, cedida por el Centre Cívic Cotxeres Borrell. Avel·lí Artís-Gener, Tísner (Barcelona, 1912-2000) Va estudiar a l'Escola de Belles Arts. De molt jove ja es va distingir com a periodista i ninotaire de diversos diaris i setmanaris. En aquesta etapa fou quan va popularitzar el pseudònim de "Tísner". 
Va combatre a la guerra civil en contra de l'alçament militar i el 1939 es va haver d'exiliar a Mèxic on va coincidir amb el seu amic, i més tard cunyat, Pere Calders; Avel·lí Artís va tornar de Mèxic el 1965. És un reconegut autor de novel·les, i ha obtingut, entre d'altres, el premi Prudenci Bertrana, el Sant Jordi, el Ciutat de Barcelona i el de la Crítica Serra d'Or. També ha estat guardonat amb la Creu de Sant Jordi i amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes. 
stablert novament a Barcelona, va tornar al periodisme amb diverses col·laboracions, entre les quals cal citar el naixement del primer setmanari en català des del final de la guerra, el Tele/estel i una secció fixa de mots encreuats, a més d'una caricatura diària al Correo Catalán. Ben aviat col·laborà a Serra d'Or amb un problema de mots encreuats; més tard, en publicava un cada dia a El País i, finalment, la coneguda secció de mots encreuats de La Vanguardia. Va participar en la fundació de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, i en va ser president del 1990 al 1994.

No hay comentarios: