jueves, 3 de mayo de 2012

El mejor restaurante de México, uno catalán?

Así podría parecernos si tenemos en cuenta su nombre: "Pujol", que además de ser el apellido de un expresidente de la Generalitat significa "montículo" o "cerro". Pues Pujol, el restaurante más reconocido y laureado de México, con el permiso del Biko, no tiene nada de catalán.
De pequeño le llamaban "Pozole", el típico plato mexicano, y ese apodo sufrió modificaciones constantes hasta que se convirtió en "Pujol". "Por eso el restaurante se llama así", explica el chef Enrique Olvera. "Mucha gente cree que és porque es un restaurante catalán, pero no tiene nada que ver"-
De fet, Pujol és un restaurant mexicà 100%, pel que fa a productes, tècniques i fins i tot al conreu dels ingredients amb què treballen. L'any passat va ser el primer d'aquesta cuina a entrar en la llista dels 50 millors restaurants del món i el 2012 ha pujat fins a la 36a posició . Pujol ha estat una troballa casual, buscant la segona derivada del xou dels Òscars de la cuina que entrega la revista britànica Restaurant. Una altra seria el restaurant californià Manresa , que tampoc té vincles amb Catalunya, més enllà de l'anomenada i la fascinació per la cuina del nostre país que, com recollia un Salsassec anterior, Colman Andrews ha portat fins als Estats Units. Val a dir però que parlar de troballa per referir-se a Enrique Olvera potser és un pèl agosarat. Fa 10 anys que va obrir el Pujol i, al marge de ramificacions –una fleca , una cafeteria i una escola d'hostaleria - ara mateix és el xef més mediàtic del seu país. A Once TV és el protagonista d'una sèrie deliciosa dirigida per Juan Calos Rulfo . Feu un cop d'ull al primer capítol. Val molt la pena, crec.

No hay comentarios: