miércoles, 4 de abril de 2012

Salvador Martí Puig presenta "Chiapas a deshora"

El proper dimecres 18 d'abril, a la Sala Maragall del CIDOB, i de les 19:00 a les 20:30 hores, tindrà lloc la presentació del llibre de viatges Chiapas a deshora (editorial A Contravent) de Salvador Martí i Puig, professor de Ciència Política i membre del CIDOB. No és el primer llibre de Martí, que ja va presentar l'any passat "La democracia en México" i que ha fet d'aquest país, objecte de gran part dels seus estudis.
El llibre de Salvador Martí és un llibre de viatge narrat en forma de dietari. Es tracta d'un viatge a la recerca de tots els murals que hi ha dispersos per les comunitats indígenes zapatistes i que s’han anat pintant durant els darrers tres lustres, primer com a mostres de suport d’artistes d’arreu a la rebel•lió zapatista, i després fruit de dinàmiques pròpies que els membres de les comunitats han anat endegant per mostrar i afirmar la seva iconografia. El muralisme zapatista té trets singulars que el fan molt interessant artísticament, ja que d’una banda recull part de la tradició clàssica del muralisme nacional-revolucionari mexicà dels anys vint i per altra banda també integra elements del cartellisme dels anys seixanta i setanta, del grafitti urbà de finals de segle XX i de l’estètica naïf. Amb totes les vicissituds que un viatge així suposa, el llibre conté fotografies i dibuixos que es van anar prenent durant el recorregut. Ple d'humor i honestedat, el llibre de Salvador Martí és més que un recorregut per Chiapas: és una reflexió sobre la realitat social, política i cultural d'Amèrica Llatina.
Salvador Martí i Puig es profesor titular de ciencia política en la Universidad de Salamanca, miembro del Instituto de Estudios de Iberoamérica de la misma universidad y del Centro de Relaciones Internacionales y Cooperación Internacional de Barcelona CIDOB. Ha sido profesor visitante e investigador en diversos centros universitarios de Europa y América Latina. Su área de especialización es la política contemporánea en América Latina, en especial los procesos de democratización y de acción colectiva, sobre los cuales ha escrito numerosos artículos y libros. Entre sus obras destacan: La revolución enredada. Nicaragua 1977-1996 (Libros de la Catarata, 1997), América Central, las democracias inciertas (Tecnos, 1998), Origins of the Peasant-Contra Rebellion in Nicaragua (ILAS, 2001), Etnicidad, descentralización y gobernabilidad en América Latina (Ediciones Universidad de Salamanca, 2004).
A la presentació hi intervindran Lolita Bosch (escriptora), Joan Subirats (Catedràtic de Ciència política de la UAB) i Quim Torra (editor).

No hay comentarios: