miércoles, 4 de abril de 2012

El CIEMEN inaugura la exposición "Les llengües dels catalans" con referencias al zapoteco y al chol

El Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions (CIEMEN) ha realizado varios estudios y ha determinado que en Catalunya se hablan, como mínimo, unas 300 llenguas. El mapa linguístico catalán es mucho más rico que hace 50 años y también cabe decir que en Catalunya se hablan lenguas de casi todo el mundo, entre las que destacan las lenguas de México como el chol o el zapoteco, a las que hace referencia esta exposición. La muestra creada por el CIEMEN nos dice que en Catalunya conviven personas procedentes de más de 300 comunidades lingüísticas de todo el mundo. La exposición podrá verse en Sant Feliu de Llobregat.
A més de facilitar la reflexió, l’exposició vol ajudar a aproximar-nos a aquestes llengües i valorar-les, “convençuts que el respecte als altres només és possible des del coneixement, i que el patrimoni lingüístic és massa valuós per malversar-lo i prou fràgil com per desaparèixer, si no en tenim cura perquè no el valorem”.
Objectius de l’exposició
La mostra s’estructura a través de sis plafons que presenten tres objectius bàsics: “Fer conèixer la diversitat lingüística existent al nostre país, resultat de les migracions dels darrers anys, com un factor positiu per a la societat i també per a la dinamització de la llengua”; “Sensibilitzar la comunitat educativa sobre la importància de la diversitat lingüística i fer-li conèixer la riquesa que ens aporta”, i “Contribuir a la formació per a la pau, la cooperació i la solidaritat”.
El CIEMEN ha trobat a Catalunya llengües que van des de l'aimarà fins al zapoteca, passant per llengües tan conegudes com el xinès, l'anglès o l'italià o llengües que potser no havíeu sentit a anomenar mai, com el kannada (llengua originària de l'Índia), el txol (originària de Mèxic) o la llengua de signes senegalesa (originària del Senegal).
L’exposició es podrà visitar a la Biblioteca Montserrat Roig, de l’11 al 30 d’abril. L’horari serà de dimarts a dissabte, de 10 del matí a 2 de la tarda, i de dilluns a divendres, de 4 de la tarda a dos quarts de 9 del vespre.

2 comentarios:

chimalpopoca dijo...

"...lenguas tan conocidas como el chino, el italiano o el inglés..." No sabía yo que el español era desconocida y anónima. Es más, desde que llegué de DF, debo de tratar solo con extranjeros, porque todos hablan español....

MEXCAT - Asociación Cultural Mexicano Catalana dijo...

Ya... no sabemos a qué viene el comentario. El castellano es conocido igual que las que ahí pone, e igual que el ruso, el japonés o el francés... no? Pues eso.