lunes, 12 de marzo de 2012

La rocambolesca historia de Alicia Rovira

Les compartimos este reportaje sobre Alícia Rovira, la mexicano-catalana que vivió en la isla de Clipperton. Podemos leerlo hoy en Vilaweb.
Island Seeker, Lucia Celeste i Piscis són els noms de tres embarcacions que l'1 de març van salpar del port mexicà de La Paz (Baixa Califòrnia) vers una destinació inusual: l'illa de Clipperton (o de la Passió ), un atol minúscul a 1.280 km de la costa, sota sobirania francesa. L'expedició The Clipperton Project , formada per una vintena d'artistes i científics de vuit països i dirigida pel gibraltarenc Jon Bonfiglio , vol demostrar multidisciplinàriament i amb processos creatius el deteriorament dels ecosistemes marins. Els visitants ja són a
l'illa i s'hi estaran una setmana, els uns inspirant-se en aquell espai desolat i els altres investigant les característiques d'aquest medi particular, tan allunyat de la presència humana.
De fet, des que el rei Víctor Manuel III d'Itàlia va intercedir en el conflicte territorial entre Mèxic i França i va declarar el 1931 que Clipperton passava a dependre de París, aquest atol de 6 km2, poblat únicament per crancs, ha tingut ben poques visites, a banda les patrulles de l'exèrcit francès. Han estat ben poques, sí, però força il·lustres: el 1938 hi va posar els peus el president nord-americà Franklin D. Roosevelt i el 1980, el mític capità Jacques-Yves Cousteau .
Seguir leyendo en Más Información

La tasca dels participants, sia en format científic (estudis ecològics, geològics i històrics), sia en format artístic (pintura, escultura, fotografia, film…), es mostrarà posteriorment, fins el 2015, en exposicions, festivals, museus i escoles de tot el món. L'impulsor de l' expedició , Jon Bonfiglio, justifica l'elecció de Clipperton (que porta el nom del 'descobridor' de l'atol el 1705, el pirata i corsari anglès John Clipperton ) tant per l'ecosistema, un dels més aïllats del món i que en fan un 'laboratori oceànic', com també per la rocambolesca història , en què tingué un paper important una catalana, Alícia Rovira. Alícia Rovira va néixer el 1888 al port de la ciutat de Veracruz. Filla petita de Petra Gómez i de Fèlix Rovira, un català que a mitjan segle XIX havia arribat a Mèxic, es va casar al principi del segle XX amb Ramón Arnaud, un oficial d'ascendència francesa que va rebre l'encàrrec del govern de Porfirio Díaz de traslladar-se a Clipperton com a governador per defensar-la dels nord-americans i dels francesos, que es disputaven l'illa amb Mèxic pels beneficis que donava l'explotació del guano. Entre el 1908 i el 1913, prop de cent habitants (homes, dones i infants) residien a l'illa i cada dos mesos un vaixell provinent d'Acapulco hi passava amb provisions. No obstant això, amb l'esclat de la revolució mexicana el servei es va suspendre i els habitants de l'illa foren abandonats. El juny del 1914, quan molts habitants ja s'havien mort d'escorbut, els que restaven van tenir l'oportunitat d'abandonar l'illa a bord del vaixell de la marina dels Estats Units US Cleveland, que es va oferir a portar-los a Acapulco. A l'atol, hi sobrevivien una vintena d'homes, dones i infants. No obstant això, el governador militar de l'illa, Ramón Arnaud, va creure que no podia deixar l'illa sola i va considerar que l'evacuació no era necessària. Encara li restaven provisions per a cinc mesos i confiava que algun vaixell mexicà els assistiria més endavant.
El vaixell mexicà mai no va arribar. Però el 5 d'octubre de 1916 els habitants de l'illa van creure que havien vist una embarcació a l'horitzó. Arnaud va ordenar als seus homes, tret del farer Victoriano Álvarez, que agafessin una llanxa rudimentària per mirar d'arribar-hi, però va bolcar i tots els tripulants, amb el governador inclòs, van morir. Álvarez, l'únic home de l'illa, aviat es va proclamar rei de Clipperton i va començar un govern brutal sobre la quinzena de dones i criatures, amb violacions, maltractaments i assassinats inclosos. L'infern no es va acabar fins el 17 de juliol de 1917, quan una de les mainaderes dels fills del capità Arnaud, Tirza Rendón, amb l'ajuda d'Alícia Rovira, va matar el farer. L'endemà mateix, un vaixell de la marina dels EUA que verificava si els alemanys havien instal·lat una base a l'illa, hi va descobrir els onze supervivents , tres dones, una adolescent i sis criatures i els va dur a Califòrnia. Les autores de la mort d'Álvarez foren jutjades i absoltes i van poder tornar a Mèxic.
Fèlix Rovira va anar a rebre Alícia Rovira i els seus fills, un dels quals, Ramón Arnaud Rovira, va poder tornar a Clipperton el 1980 amb l'expedició de l'oceanògraf francès Cousteau. D'aquella visita, se'n va fer el reportatge ' Clipperton: Île de la solitude '. Una filla seva, María Teresa Arnaud, va publicar, així mateix, ' La tragedia de Clipperton ' (1982). Sobre la història d'Alícia Rovira, el 30 de desembre de 2008 el setmanari El Temps en va publicar un reportatge: 'La catalana de Clipperton', signat per Karla Islas i Anna Murgadas i finalista del vuitè premi d'investigació Ramon Barnils. I la revista Sàpiens va publicar el novembre del 2006 l'article ' Els oblidats de Clipperton ' de Marc Sagristà.

No hay comentarios: