L'empresa informàtica Scytl, nascuda el 2001 com a spin-off de la Universitat Autònoma de Barcelona i que el 2010 va desenvolupar la plataforma de vot electrònic de la fallida consulta sobre la reforma de la Diagonal, és l'encarregada ara d'una prova pilot de vot electrònic entre els ciutadans de Mèxic DF residents a l'estranger, els chilangos, que podran escollir on-line el cap del seu estat a les eleccions de l'1 de juliol. Si la prova pilot funciona, s'estendrà a tots els comicis mexicans en un futur.
A la consulta barcelonina del 2010, el llavors alcalde, Jordi Hereu, no va poder votar quan estava previst a causa d'un problema tècnic, i va ser un tècnic de Scytl qui li va assegurar que el seu vot havia estat vàlid. Dies més tard, el líder del PP barceloní, Alberto Fernández Díaz, va intentar votar i no va poder perquè un internauta havia votat en nom seu per denunciar les llacunes del sistema informàtic. El mecanisme d'autentificació que va burlar l'internauta, precisament va ser desenvolupat per Scytl, encarregada de subministrar els programes d’encriptació i xifrat.
Però els despropòsits no es van acabar aquí. El líder de CiU i actual alcalde de Barcelona, Xavier Trias, també va haver de recórrer tres col·legis electorals per poder acabar votant.
Scytl, ara, organitzarà la prova pilot de vot on-line de Mèxic DF. A la demarcació de Barcelona, ja hi ha 357 mexicans que s'han registrat per poder votar des de l'estranger, dels quals el 55% ho faran per correu postal i el 45% restant, per Internet.
Amb l'objectiu de promocionar aquesta nova modalitat de vot i de conèixer l'empresa que en desenvolupa el software, dos consellers electorals de l'Institut Electoral del Districte Federal de Mèxic són aquests dies a Barcelona. Si l'experiència amb els 'chilangos' funciona, "això pot portar-nos a que els legisladors canviïn la llei mexicana i permetin que es faci servir el vot electrònic també per a les eleccions a la presidència, fet que abaratiria els comicis", ha assenyalat en declaracions a l'ACN el conseller electoral Ángel R. Díaz Ortiz.
La votació on-line s'iniciarà el proper 28 de juny a les vuit del matí (hora mexicana) i s'acabarà el dia 1 de juliol a les sis de la tarda (també hora mexicana). Un cop tancats els col·legis electorals, "els primers resultats que tindrem seran els de la urna virtual", ha explicat el conseller electoral mexicà Néstor Vargas Solano.
Dels 7.500 mexicans que viuen a Catalunya, 5.800 resideixen a la demarcació de Barcelona i un 10% provenen del Districte Federal. En els comicis del 2006, 32.500 mexicans residents a l'estranger van votar per correu, dels quals 5.400 eren de Mèxic DF. Aquest és un percentatge molt petit respecte els mexicans que viuen exiliats, que són aproximadament 30 milions de persones.
No hay comentarios:
Publicar un comentario