sábado, 25 de febrero de 2012

Un poemario sobre Tarragona y Tijuana gana el Premio Maria Mercè Marçal

El poeta de Tarragona Juan Carlos Elijas, que debuta con su primer libro escrito en catalán, ha ganado el Premi de Poesia Maria Mercè Marçal otorgado a su obra ‘Per un nus a la gola’. El veredicto se dió a conocer este viernes en la noche en el transcurso de una cena literaria ante unas 400 personas. La velada ha sido presidida por el presidente del Consell Comarcal, Francesc Fabregat, i contó con la presencia del piloto de Oliana (Alt Urgell), Isidre Esteve.
Segons ha destacat el secretari del jurat, Ramon Rubinat, ‘Per un nus a la gola’ és un poemari que s’adscriu al tòpic de la ‘peregrinato vitae’ (el viatge de la vida), que, en aquest cas, es desenvolupa des de la Tàrraco on ”va tenir la infància el seu final de trajecte” fins a Tijuana, el lloc que representa ”el final del trajecte”. El poemari fa referència a altres finals, als petits finals de moltes coses, la qual cosa li confereix un marcat to elegíac.
Pel seu autor, Juan Carlos Elijas, ”és possible que en l’última de les tres parts s’apreciï una mirada de compromís amb l’ésser humà més desfavorit, alhora que una retrobada amb els autors que van deixar la seva petjada a Mèxic: Cernuda, Cravan, Artaud o Agustí Bartra. Una Tijuana que és principi i final on s’arrepleguen les ànimes dels éssers estimats”.
Formalment, destaca la riquesa d’imatges, el vers lliure i l’absència de puntuació en algunes composicions. El mateix Elijas s’hi ha referit com ”una poesia amb certa tendència al fet metapoètic sense perdre l’arrel dels peus al terra”. Un exemple n’és l’harmònica interrelació entre els referents externs i l’experiència íntima: per exemple, el poeta utilitza amb molta habilitat referències a creadors (poetes i músics, principalment) i referències geogràfiques (a les ciutats portuàries i a Mèxic, preferentment) que, alhora, actuen com a fites, com a senyals que marquen etapes d’un camí vital.

No hay comentarios: