domingo, 1 de enero de 2012

Un plato navideño mexicano-catalán: El pozole de Berga

Uno de los platos nacionales mexicanos es el pozole, un caldo elaborado con maíz que no descubriremos ahora, y que se puede degustar en los mejores restaurantes mexicanos de Catalunya. Sin embargo, hemos encontrado una receta del Berguedà, comarca pirenaica catalana, que tiene mucho en común con el pozole. Se trata de este "Blat de moro escairat" que se elabora en Berga en forma de sopa.
El blat de moro escairat és segurament el producte alimentari berguedà més característic i curiós, per la seva particularitat però sobretot també pel seu exquisit gust. La cuina actual s'ha encarregat de donar-li noves presentacions però la que més es repeteix a la comarca és l'escudella. El plat típic de les festes de Nadal i el que el xef berguedà Miquel Màrquez ha batejat com el plat de la pau.

Recepta:
Ingredients:
600 g de blat de moro escairat
200 g d’os de pernil salat
150 g d’espinada
300 g de morro, orella i cua de porc
125 g de cansalada
1 bola de sagí (llard i farina de blat)
Sal
5 l d’aigua aproximadament

Preparació:
Es posa el blat de moro escairat en remull durant 24 hores. Seguidament es renta a raig d’aixeta i s’introdueix en una olla amb 5 l d’aigua i es posa al foc. Un cop arrenqui el bull hi afegirem la carn de porc (morro, ossos, cua, orella, sagí i cansalada) i la deixarem coure per espai de 5 o 6 hores. Rectificarem el punt de sal a partir de mitja cocció.

No hay comentarios: