jueves, 26 de enero de 2012

Claudio Lomnitz habla sobre la dignidad, en Barcelona

El antropólogo mexicano Claudio Lomnitz visitará el CCCB (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona) el próximo lunes a las 19:30 para compartir con los asistentes sus reflexiones sobre la dignidad en el marco del diclo de debates "Virtuts". Lomnitz, profesor de antropología e historia en la Universidad de Columbia, nos hablará de la dignidad utilizando, principalmente, ejemplos de la historia de América Latina.
També, entre els diversos temes que tocarà, hi haurà les següents preguntes: quina és la relació entre dignitat i indignació? En quin sentit varia aquesta relació en contextos tan diferents? Com podem entendre avui el ressorgiment de la crida per la dignitat? Quan i perquè es va convertir la dignitat en un reclam polític?
En els seus darrers escrits, Lomnitz ha mostrat la seva preocupació per l’onada de violència que assola Mèxic avui i ha denunciat els efectes perversos de la guerra contra el narcotràfic que el govern mexicà va iniciar l’any 2006, amb el recolzament dels Estats Units. A més del degoteig constant de morts violentes relacionades amb les drogues, Lomnitz ha destacat com la política americana antidrogues augmenta les desigualtats frontereres i té efectes directes en la discriminació contra els mexicans i els centreamericans. Ja en el seu llibre Idea de la muerte en México, Claudio Lomnitz va tractar les complexes relacions frontereres entre Estats Units i Mèxic.
Lomnitz, que fue editor de la revista Public Culture entre el 2004 y el 2010, forma parte del grupo de estudiantesy profesores de la Universidad de Columbia “No Más Sangre Por Drogas”, un movimiento que denuncia la violencia extrema provocada por el tráfico de drogas, armas y seres humanos.
Estudiós del canvi cultural a Amèrica Llatina i a Mèxic, ha treballat abastament la qüestió de la formació de l’identitat mexicana, que ha tractat entre altres al seu llibre Deep Mexico, Silent Mexico: An Anthropology of Nationalism. Darrerament, ha escrit també sobre la idea de la mort a Mèxic i sobre la revolució mexicana, sempre publicat per Fondo de Cultura Económica, on dirigeix la col·lecció “Umbrales”.

No hay comentarios: