jueves, 1 de diciembre de 2011

Una obra de teatro sobre Frida Kahlo llega a Girona

La revelación del teatro argentino, la directora Romina Paula, se estrenará este viernes con la  obra "El tiempo todo entero", en el marco del Festival Temporada Alta que se celebra en Girona. El espectáculo, que se podrá ver los dias 2 y 3 de diciembre en la Sala Planeta de Girona, es una versión libre de "Figuritas de cristal" de Tennesse Williams, que se entrelaza con la vida y obra de la pintora mexicana, Frida Kahlo.
La trama se desarrolla alrededor de una joven inadaptada que encuentra en la figura de Khalo un revulsivo para sus frustraciones.
"Frida Kahlo és present en un personatge que té una relació personal amb ella, però no revelo més que això perquè sinó revelo l'obra", ha apuntat la directora de l'espectacle, Romina Paula.
Paula, que ha revelat la seva gran admiració per Tennesse Williams com un referent del teatre clàssic, ha explicat que l'autor és present "sens dubte en un aspecte profund", encara que ha detallat que no li agrada tornar al text una vegada existeix el seu.
D'aquesta forma, el muntatge no conté cap diàleg, a excepció del clàssic original, però manté la tensió i el clima opressiu i pertorbador del drama, amb una família amb una filla fràgil i inestable presonera dels seus temors.
Romina Paula, que ha dit que el cartell de "revelació del teatre argentí" se'l va posar la seva mare, arriba a Catalunya amb la inquietud de veure com assimila la seva obra el públic espanyol.
"Tinc curiositat per veure que significa fer una versió tan lliure de Tennesse Williams", ha declarat la director, que ha afegit que "no creu que sigui molt inaccessible" per al públic "el que passa en el text".
Durant la presentació de l'espectacle que ha fet per a la premsa, la directora argentina ha recordat quan van presentar l'obra al seu país: "No sabíem massa bé que teníem entre mans. Els tenia molt agafats. Tot era 'control, control, control' i presentar-la va ser com poder deixar-los perquè es fessin seus els personatges. Es va fer però teatral, més obert".
Aquestes primeres funcions -ha exposat- "van ser assajos". Romina Paula ha afirmat, en aquest sentit, que als espectadors que acudeixen a una estrena se'ls hauria de donar una entrada perquè tornessin després de sis mesos.
"Les estrenes són una maqueta amb un croquis del que pot arribar a ser l'obra. Així que els vam tornar a invitar i per a nosaltres es va convertir en una altra obra. L'obra es completa amb el públic", ha conclòs la directora.
Els actors de "7El tiempo todo entero" són els de la companyia El Silenci, que es va formar el 2006 amb Pilar Gamboa, Esteban Bigliardi i Esteban Lamothe quan es van ajuntar amb Romina Paula per assajar "Algo de ruido hace". A l'equip d'actors s'ha unit l'actriu Susana Pampín

No hay comentarios: