viernes, 21 de octubre de 2011

Lagartijas tiradas al sol, a Girona

Els integrants de la companyia mexicana 'Lagartijas tiradas al sol', que aquest cap de setmana posen en escena a Girona 'El rumor del incendio', han fet un gest de complicitat durant la presentació de l'obra al moviment del 15M i a la fi d'ETA, de la qual van tenir coneixement ahir a la seva arribada a Espanya.
Luisa Pardo i Gabino Rodríguez, dos dels actors, han entroncat les dues coses amb la proposta del seu muntatge, que al·ludeix la lluita armada que va viure Mèxic en les dècades dels 60 i 70 i reflexiona sobre el paper de la joventut actual per caminar cap a un canvi que altres generacions no van aconseguir.
Luisa Pardo ha definit 'Lagartijas tiradas al sol' com "una companyia que surt en resposta a l'Acadèmia Mexicana" i que va decidir treballar "amb textos i processos propis".
"El que és nostre té a veure amb preguntes íntimes i, després, amb el context en què vivim", ha assenyalat l'actriu, per a qui 'El rumor del incendio' respon a una investigació de dos anys "sobre la rebel·lia i la dissidència", encara que delimitada "als esdeveniments dels 60 i 70 a Mèxic".
L'eix de la trama l'encarna el personatge de Margarita Urías Hermosillo, guerrillera, historiadora i professora que va viure aquell moment de guerrilles, i que, als integrants de la companyia, els va portar a plantejar-se quina és la seva resposta davant un sistema que els joves actuals diuen no entendre.
"A Mèxic hi continua havent els mateixos problemes de desigualtat i injustícia que hi havia en aquells anys, però la resposta de la joventut no és molt esperançadora", ha indicat l'actriu.
La lectura del passat que planteja 'El rumor del incendio' suposa per a l'actriu la voluntat de reinventar aquells esdeveniments "per inventar el futur".
"L'espectacle és una combinació entre la història de Margarita i la dels centenars de moviments que hi va haver a Mèxic", ha subratllat Luisa Pardo, per a qui la part lúdica del muntatge prové de la seva posada en escena, on es representen escenes d'assalts i guerrillers amb ninots i maquetes.
S'ha mostrat a més convençuda que la proposta d''El rumor del incendio' és extrapolable a altres països, "perquè hi ha un relat compartit d'un moviment de la joventut en els 60 que va ser global, amb una gent que buscava un món millor".
"El final planteja qüestions sobre l'estat de vida actual i com sortir de certa letargia en la qual està la generació d'aquests moments", ha manifestat l'actriu, que ha puntualitzat en tot cas que l'obra no emet un judici.
Segons la seva opinió, el muntatge planteja "què es pot fer per canviar aquest estat de coses i això s'està donant molt avui dia als Estats Units, Grècia o Espanya, on hi ha un moviment de la gent que diu que aquest sistema no està funcionant".
Gabino Rodríguez ha ratificat les paraules de la seva companya sobre l'escenari i s'ha congratulat del final d'ETA, "notícia molt esperançadora", ha dit.
Rodríguez ha precisat que 'El rumor del incendio' tracta el tema de la lluita armada, "però no té a veure amb la idea de terrorisme, sinó amb una tradició llatinoamericana, així que l'obra no és una crida a les armes".
"Nosaltres condemnem la lluita armada, però igualment el sistema que, almenys a Mèxic, porta molta injustícia, pobresa i desigualtat sense que es vegi que això canviï", ha afegit l'actor.
Gabino Rodríguez s'ha mostrat satisfet de la desaparició de la censura al seu país, "almenys en l'àmbit de l'art", i ha explicat que 'Lagartijas tiradas al sol' pretén aprofitar-se d'aquesta circumstància.
El director del festival Temporada Alta, Salvador Sunyer, ha assenyalat de la companyia mexicana que és l'últim descobriment a Europa d'una proposta procedent d'Amèrica que, amb 'El rumor del incendio', emparenta "amb les de la transició a Espanya, encara que l'estètica no té res a veure, és molt d'avui".

No hay comentarios: