martes, 16 de agosto de 2011

El Museu Etnològic de Barcelona y la cultura mexicana

La web del Museu Etnològic y el blog de Amics del Museu Etnològic de Barcelona recoge hoy este artículo de la interesante colaboración iniciada por medio de MEXCAT tanto en las fiestas de México en Barcelona este próximo septiembre, cuando acogerá conferencias, danza y música, como en las próximas Semanas de la Cultura Catalana que se organizan en México entre septiembre y octubre.
L’Etnològic col·labora amb l’associació MEXCAT acollint ¡Barcelona Vive Mèxico! del 12 al 16 de setembre i participant a les Semanas Catalanas de Guadalajara (23-30 de setembre) i de Cuernavaca (3-8 d’octubre).
Seguiment del treball de camp de 2007 a Jalisco
En el 2007 es va recollir patrimoni oral i assessorant en temes de gestió de patrimoni en projectes de turisme cultural dels ejidos del Bosque La Primavera.
Una selecció de les filmacions ha format part de la museografia de l’àmbit Amèrica de l’exposició permanent durant 2008 i 2009. El buidatge de les tretze hores de filmació ha donat lloc a diverses conferències, en col·laboració amb l’Associació de Narradores i Narradors ANIN. Tot aquest material és consultable a la biblioteca del Museu.
Aquest mes de juliol el cap d’exposicions i difusió ha tornat a visitar el parc natural Bosque La Primavera, a l’estat de Jalisco. Ara s’ha fet el seguiment in situ d’aquella intervenció, constatant el grau d’aplicació i valorant l’eficàcia pràctica. El retrobament amb els informants i amb els implicats en el treball del 2007 ha significat el reconeixement des del Museu de l’aplicació d’aquells materials en les propostes quotidianes i en les elaboracions científiques. A les reunions amb els representants dels ejidos s’ha explicitat la viabilitat i els valors socials i científics del projecte, aplicats com elements rellevants en la creació del Museu Etnològic i a les activitats de turisme cultural a Oulad M’Tàa (Marrakech, Marroc 2008-2011).
També s’han dut a terme els contactes per assessorar el Museo de las Culturas de San Cristóbal de las Casas, Chiapas y el Programa d’Alfabetització Bilingüe per Adults. I s’ha concretat la col·laboració en el projecte educatiu intercultural de l’escola Pequeño Sol de la mateixa ciutat.
¡ Barcelona Vive Mèxico !
En relació a la línea de treball del Museu amb associacions culturals i ciutadanes, enguany participem en la programació ¡Barcelona Vive Mèxico! acollint a l’associació MEXCAT del 12 al 16 de setembre: tres conferències, una exposició fotogràfica, un concert i una mostra de dansa prehispànics.
Semana Catalana en Guadalajara y Semana Catalana en Cuernavaca
L’àmbit Amèrica de l’exposició permanent presenta una mostra de les col·leccions del Museu complementades amb materials audiovisuals de l’Amèrica actual. Tanmateix es duen a terme col·laboracions científiques internacionals. Seguint aquesta filosofia col·laborem amb l’associació MEXCAT participant en la Semana Catalana presentant l’exposició fotogràfica “Gent de Festa” en ambdues seus mexicanes.

No hay comentarios: