Os ofrecemos un artículo del rector de la Universitat de Barcelona, Dídac Ramírez, que estuvo las últimas semanas en México fortaleciendo los lazos con otras universidades como la UNAM o la UANL.
La setmana del 28 de febrer al 4 de març, en el marc d’un programa institucional vaig ser a Mèxic, on vaig visitar la Universitat Autònoma de Mèxic (UNAM) i la Universitat Autònoma de Nuevo León (UANL). D’aquesta manera, vaig tenir l’oportunitat de parlar amb els rectors d’aquestes grans universitats públiques ―que superen la nostra en nombre d’estudiants― sobre els temes que preocupen la universitat pública.Es tracta de debats que, en el cas de la UNAM, compartirem de nou, juntament amb la resta d’universitats integrants del Fòrum Internacional d’Universitats Públiques (IFPU) ―que representem les grans universitats públiques dels quatre continents més grans―, en una jornada que tindrà lloc a Barcelona el proper mes de juliol, dins el programa de la presidència de la UB.
Seguir leyendo en Más Información
Pel que fa a la UANL, aprofitant que em convidaven a fer la inauguració del sisè fòrum de l’Acadèmia ANFECA (Associació Nacional de Facultats i Escoles de Comptadoria i Administració), amb seu a Mèxic, hem signat dos acords específics per formalitzar relacions entre grups de recerca de les nostres facultats de Química i d’Economia i Empresa, amb professorat de la universitat mexicana.
Els convenis signats abasten l’intercanvi acadèmic i científic per intensificar les col·laboracions en recerca, mobilitat i organització conjunta de jornades científiques, entre d’altres. Així, en l’acte d’aquesta signatura vaig manifestar que «la UANL i la UB no només tenim en comú l’àmbit acadèmic, de recerca i innovació, sinó també moltes altres àrees que, a partir d’avui, amb els convenis que signem podran desenvolupar-se».
En el decurs de la inauguració vaig fer una dissertació sobre el debat de l’accés obert a la universitat. La UB s’ha adherit al pacte per a l’equitat de les publicacions en accés obert (Compact for Open-Access Publishing Equity, COPE) i dins de la xarxa LERU hem debatut la ruta que cal seguir per fomentar l’accés obert al coneixement. L’accés obert, de què la UANL també és un referent en l’àmbit mexicà, és una iniciativa que les noves tecnologies posen en valor i que, com la resta de les nostres metodologies docents, posa l’accent en el marc en què hem d’analitzar l’efectivitat i el cost dels sistemes d’ensenyament i difusió del coneixement.
Aquest és, doncs, un exemple més de les excel·lents relacions que la UB manté i fomenta amb altres universitats que formen part de la nostra internacionalització, que a hores d’ara és un element clau per al desenvolupament i la millora, i que des del Vicerectorat de Relacions Internacionals s’està treballant de valent i amb bons indicadors.
No hay comentarios:
Publicar un comentario