lunes, 7 de marzo de 2011

Barcelona inaugurarà una plaça a Maria Soteras i Mauri

Aprovechando el Día Internacional de la Mujer Trabajadora, este próximo miércoles 9 de marzo el Ayuntamiento de Barcelona inaugurará varias plazas del distrito de Sant Andreu, que se han dedicado a mujeres como Pepa Colomer, Virginia Woolf, Àngels López de Ayala, Mercè Rovira i Maria Soteras. Esta última, Maria Soteras i Mauri (Barcelona 1905, Ciudad de México 1976) destacó por ser la primera abogada colegiada de España, en 1927, en el Colegio de Abogados de Barcelona. La plaça de Maria Soteras se encuentra entre las calles Espronceda, Josep Estivill y Av. Meridiana, en el barrio de Navas.
Maria Soteras i Mauri era filla de l'arquitecte Salvador Soteras i d'Agustina Mauri, d'una familia de la burgesia benestant i de tradició monàrquica, tot i que ella era d'idees liberals. L'any 1931 es casà amb Antoni Vilalta, també advocat, fill d'un jutge i afiliat a Esquerra Republicana, amb una dilatada carrera a l'Ajuntament de Barcelona, on va ser primer tinent d'alcalde, i alcalde accidental. L'any següent, naixeria a Barcelona la seva filla, Maruxa, i amb ella de ben petita varen rebre a la casa familiar de la Gran Via personalitats com Indalecio Prieto. Durant la guerra la FAI els incautà la vivenda, els mobles foren llançats per la finestra i els quadres destrossats a ganivetades. Després de la guerra s'instal·laren de forma definitiva a Mèxic.
A Mèxic va fundar amb el seu espòs una associació d'assistència mèdica i social, la Médico Farmacéutica, embrió del posterior Instituto Mexicano de Seguridad Social. Després de vendre's l'empresa, va tornar a l'exercici de l'advocacia i va morir a Mèxic el 9 de març de 1976.

No hay comentarios: