
Fernando Tola de Habich (Perú, 1941) ha fixat la residència a Moià per acabar la seva faceta d'investigador literari, que fins ara havia desenvolupat gairebé completament a Mèxic. Abans de traslladar-se, va negociar la cessió dels més de 40.000 volums que tenia a casa amb la ciutat de Puebla, que fa poc ha inaugurat una biblioteca amb aquest llegat.
Fernando Tola de Habich és un editor peruà de 70 anys que el 2002 es va retirar amb la seva dona Leonor al Soler de Terrades, una masia als afores de Moià. Ja jubilat, hi ha trobat "l'espai ideal" per continuar desenvolupant la seva faceta "d'investigador literari", com es defineix, i que ja havia cultivat durant prop de 30 anys a Mèxic, on tenia més de 40.000 volums que va cedir a una biblioteca abans de traslladar-se a Catalunya. A l'entresolat de casa seva a Moià ja n'hi ha acumulat més de 25.000, tots vinculats a les seves noves investigacions.
Seguir leyendo en Más Información
Són llibres de novel·la, poesia o assaig; revistes; fulletons; o altres suports bibliogràfics que llegeix per afició, i que després resumeix, en fa pròlegs i comentaris, o simplement agrupa per temàtiques, autors, corrents o èpoques per evitar que se'n perpetuï la dispersió. En aquest sentit, dedica una atenció especial a bibliografies "d'una sola edició, de poquíssims volums, o que està escampada per capítols en diverses revistes", explica Tola, i en fa edicions recopilades que acompanya d'altres observacions sobre l'autor, el context literari en què es desenvolupen, o altres aspectes.
L'empremta de Tola a Mèxic s'ha traduït en un ampli arxiu als baixos de la Casa de Cultura de Puebla. Va obrir portes el 24 de gener passat, amb un acte d'inauguració encapçalat pel secretari de Cultura de l'Estat de Puebla, Alejandro Montiel Bonilla. Les noves instal·lacions consten d'un fons de 41.941 llibres, revistes, diaris i fulletons cedits per Tola el 2002.
Aquest ampli llegat bibliogràfic és fruit d'una "inquietud" per la literatura que Tola ha anat compaginant amb una dilatada activitat professional a cavall entre Amèrica i Europa. Ja de jove, i tip d'estudiar Filosofia i Lletres a Lima i Madrid, va abandonar la universitat "quan em va deixar d'interessar, i vaig decidir optar per una formació autodidacta". Va ser a còpia de feines com a publicista i periodista "que vaig aprendre més que a la carrera" i que, un cop a Espanya, li van servir per entrar a treballar com a secretari general de la catalana Barral Editores, de Barcelona. D'aquí, "em van enviar a Mèxic, on em vaig quedar més temps del previst", fins al punt que hi va fundar la seva pròpia empresa, Premià Editora.
Va ser en aquell país on va desenvolupar la major part de la seva investigació literària fins que el 2002 va decidir tornar a Catalunya. Això sí, abans s'havia de desprendre dels més de 40.000 llibres que tenia a casa, i que han acabat formant un nou fons bibliogràfic per a la ciutat mexicana de Puebla.
Amb la idea que la jubilació que l'esperava a Catalunya li permetria dedicar-se encara més de ple "a la bibliomania" (com ell mateix anomena la seva afició per la literatura"), va decidir instal·lar-se amb la seva dona a Moià i obrir noves etapes en la investigació literària. Hi buscava una casa on començar de zero que fos prou gran per acumular tants llibres nous com fes falta. I la va trobar. Amb nou anys de viure-hi, la quantitat de volums que Tola acumula al Soler de Terrades ja supera la meitat dels que tenia a Mèxic.
Un 'vici' per la literatura
Tola admet que la seva afició per la investigació literària "s'ha convertit en un vici" que li fa adquirir un llibre darrere de l'altre fins al punt que "no tinc ni la més mínima idea de quants diners m'hi puc haver gastat", tot i que els sol comprar per lots o en subhastes per mirar d'estalviar. "Tinc catàlegs on assenyalo aquells que m'interessen, i després els compro en funció dels diners que tinc en cada moment". I és que, segons explica, a mesura que llegeix va descobrint noves temàtiques que considera interessants, i és així com les va encadenant i com va obrint nous fronts d'investigació. Això sí, "només llegeixo les parts que m'interessen per a la investigació", assegura.
Entre els darrers anys a Mèxic i els primers a Moià, Tola ha recopilat bibliografia relacionada amb la revolució mexicana del 1910, a partir de més de 800 volums. També des de Moià, ha estat investigant la conquesta del Yucatan del 1518, i ara treballa en la literatura de ficció sobre la conquesta d'Amèrica, i en la literatura llatinoamericana dels segles XIX i XX.
No hay comentarios:
Publicar un comentario