lunes, 28 de febrero de 2011

El agave mexicano invade Catalunya

La Diputació de Barcelona i l'Obra Social "la Caixa" han iniciat, a través de diverses empreses d'inserció laboral, la primera fase d'eliminació d'espècies invasores, com ara l'atzavara i la figuera de moro, al parc de la Serralada de Marina, concretament al terme municipal de Santa Coloma de Gramenet. Fins al moment, ja s'han extret més de 40.900 kg d'espècies invasores (l'atzavara i figueres de moro). Els treballs consisteixen en l'eliminació mecànica de totes les plantes a peu de camí mitjançant una excavadora giratòria amb cullera i càrrega sobre el camió que ho transporta a deixalleria per al seu tractament.
Los trabajos de eliminación de especies invasoras están incluidos dentro del proyecto de Gestión de los ecosistemas forestales y de ribera, actualmente en ejecución. La primera fase se centra en el Torrente de les Canyes, dentro del término municipal de Santa Coloma de Gramenet. Las especies invasoras a tratar son el agave (Agave americana) y la chumbera (Opuntia ficus-indica). El agave o "atzavara" en catalán, es originaria de México, introducida en el siglo XVI, y actualmente se encuentra muy difundida por toda la cuenca mediterranea.  El tratamiento más efectivo para su eliminación o control es la retirada manual o mecanizada de las plantas, incluyendo la eliminación de los rizomas
La figuera de moro també és originària de l'Amèrica tropical i sovint s'ha potenciat per aprofitar el seu fruit. Pel seu control també s'aconsella l'eliminació de tota la planta, evitant la dispersió de qualsevol pala o fragment dels que es pot regenerar ràpidament. Aquesta iniciativa forma part del Conveni de col·laboració entre la Diputació de Barcelona i l'Obra Social "la Caixa" per a la conservació dels espais naturals. L'acord té un doble objectiu, millorar la natura i inserir a persones en risc d'exclusió en el món laboral.

No hay comentarios: