El Museu d'Art de Girona (MD'A) presentará este mes de enero, con una pequeá exposición monográfica su última adquisición Jacob recibe la túnica ensangrentada de su hijo José, una obra pintada en Roma en 1842 por Pelegrí Clavé i Roqué (Barcelona 1811-1880), uno de los máximos representantes del nazarenismo del siglo XIX y que fue, durante veinte años Director de la Academia de San Carlos de Xalapa.
Aquesta serà la primera vegada que es podrà veure a Catalunya una obra que arriba a Girona procedent d'Alemanya, on ha estat conservada fins ara. Un cop clausurada l'exposició, prevista entre el 27 de gener i l'1 de maig, la pintura quedarà instal·lada a les sales permanents de l'MD'A. Pelegrí Clavé va pintar-lo durant la seva estada a Roma, becat per l'Escola de Llotja, en el moment de màxima influència dels natzarens alemanys establerts a Itàlia, sobretot de Friedrich Overbeck i Peter von Cornelius. Aquest moviment, que preconitzava el retorn al purisme conciliant el rigor lineal d'un David o un Rafael amb un renovat espiritualisme, va atraure poderosament els romàntics catalans destinats a Roma, com Pau Milà i Fontanals, Claudi Lorenzale o el mateix Pelegrí Clavé, que en difondria l'estètica a Mèxic quan el 1846 va ser contractat com a director de l'Acadèmia de San Calos de Jalapa.
L'estada mexicana, durant la qual va pintar una de les seves obres més conegudes, Demència d'Isabel de Portugal (1855), va allargar-se més de vint anys, fins al 1868, en què va tornar a Barcelona.
No hay comentarios:
Publicar un comentario