Les primeres dones jutgesses i fiscals espanyoles (1931-1939): Les juristes pioneres és el títol acabat de presentar de l'estudi de Federico Vázquez Osuna on recorda el paper de quatre dones juristes en la Segona República, com Elvira Fernández Almoguera, la primera fiscal o Maria Lluïsa Algama, la primera dona jutge. Amb la dictadura, van ser obligades a exiliar-se. No es va nomenar una jutgessa fins a la recuperada democràcia.
En el estudio Vázquez aclara que no es cierto que la primera mujer juez española sea Josefina Triguero Agudo, nombrada en 1977, como asegura el Consejo General del Poder Judicial. El historiador afirma que las primeras mujeres jueces y fiscales fueron nombradas durante la Guerra Civil por los governantes de la Segunda República. Vázquez alerta que aún con el progresismo ganado en esta época, en la República también eran machistas: "No se aceptaba el maltrato de la mujer como una causa de divorcio"
La primera jutgessa espanyola –explica– va ser la catalana Maria Lluïsa Algarra Coma, nomenada titular del jutjat de Granollers, el 2 de desembre de 1936, pel llavors conseller de justícia de la Generalitat, Andreu Nin (POUM). En l'Estatut d'Autonomia de 1932, el govern espanyol va acceptar transferir al català el nomenament de jutges, magistrats i notaris, fita mai més recuperada en els estatuts successius. Algarra, coneguda com la geganta revolucionària, “va caure en desgràcia amb el PSUC i, dos mesos després del seu nomenament, van degradar-la a auxiliar del jutjat, és a dir, a mecanògrafa!”, exclama Vázquez. Amb els franquistes, la primera jutgessa va emigrar a Mèxic, on va triomfar com a autora teatral. Algarra va morir a Mèxic el 1957. A la foto, Maria Lluïsa Algarra, a l'esquerra al mig, entre membres de la família Artís i Calders. A la dreta, agenollat, Avel·lí Artís.
No hay comentarios:
Publicar un comentario