jueves, 27 de enero de 2011

Gastronomia CAT-MEX

Article de Salvador García-Arbós al diari AVUI
Publicamos hoy este artículo del diario Avui, sobre las Jornadas Girona-Jalisco de las que os informábamos ayer y anteayer.
La cuina mexicana marida molt bé amb tequila. I si el menjar és picant, encara més. Tequila sense envellir i amb got llarg i estret, transportable discretament a la butxaqueta de la camisa o de l'americana. Això del got ho va explicar José María Murià, fill d'un independentista exiliat a Mèxic, autor del llibre Tequila, ahir en una xerrada al Centre Cultural la Mercè, de Girona. Abans del vidre es bevia en recipients de banya unipersonals que, diu Murià, la gent duia a la butxaca.
L'Escola d'Hostaleria, l'Aula Gastronòmica del Mercat del Lleó i el Centre Cultural la Mercè, de Girona, han estat el marc, dimarts i dimecres, de les Jornades de Turisme i Gastronomia Jalisco-Girona. L'estrella ha estat el cuiner mexicà Nacho Cadena, un dels principals propagadors de la cuina a Mèxic i pare d'Alfonso Cadena. Són propietaris del restaurant La Leche, de Puerto Vallarta. Cadena va repassar la cuina mexicana a través d'una quinzena de plats coneguts. Cuina de Jalisco? No és pas el millor de Jalisco, la cuina. Res com la de Yucatán, d'Oaxaca, de Puebla i Veracruz”. Jalisco té Tequila, poble i beguda. Els mariachi. I el nivell de vida i cultural més importants de Mèxic. Què més volen?
La jornada va acabar amb una xerrada entre Cadena i Murià, moderada per aquest cronista, botanas –pica-pica–, tequila i mariachis.
Seguir llegint a Más Información


De muntar la trobada se'n va cuidar la Facultat de Turisme de la UdG i el Colegio de Jalisco, una associació civil no lucrativa, fundada el 1982, dedicada a la recerca, l'ensenyament i la difusió de la cultura de la part occidental de Mèxic, patrocinat pel Govern de Jalisco i de la República Federal i per la Universitat de Guadalajara. No ha pas estat tot menjar i beure. Salomó Marquès, de la UdG, i José M. Murià, com a membre de l'Acadèmia Mexicana de la Història, van pronunciar la conferència inaugural: Jalisco, terra amiga. Luis Felipe Nuño, de l'Oficina de Visitantes de Guadalajara, va fer la xerrada Jalisco turístic.
Nacho Cadena va parlar de gastronomia de Mèxic i va cuinar per als alumnes de l'Escola d'Hostaleria, de l'Escola Taller i de la Casa d'Oficis de l'Ajuntament de Girona. Va cuinar per a ells plats tan complexos com la cochinita pibil (porc cuit en una cocció llarga) o el pollo en mole de cacahuates –fet amb cinc chiles diferents–, el plat més sofisticat de la cuina mexicana, fruit del mestissatge amb la cuina indígena. I va preparar un plat tan senzill com estrany, aquí: una amanida de nopales (Opuntia fisuc-indica), les fulles tendres de la figuera de moro, un cactus que en aquest costat de món habita els marges. I un pollastre amb cuitlacoche (Ustilago maydis), un fong comestible paràsit del blat de moro, del Zea mays, una espècie que mai no agrairem prou a Mèxic, al costat de la tomata, el pebrot o el cacau. Agraïts com ells estan amb l'autor de la música de l'himne de Mèxic, el mestre Jaume Nunó, de Sant Joan de les Abadesses, lloc de pelegrinatge per a tot mexicà.

No hay comentarios: