sábado, 4 de diciembre de 2010

Homenatge a Màrius Torres a Guadalajara


Un programa d’actes, amb presentacions, reunions amb la premsa i sessions acadèmiques a Mèxic, ha servit aquesta setmana per donar a conèixer la poesia de Màrius Torres traduïda al castellà, publicada per Editorial Milenio, amb motiu del centenari del naixement del poeta de Lleida. Els diversos actes han estat  impulsats pel director d’Editorial MilenioLluís Pagès, en el context de la Fira del Llibre de Guadalajara (Mèxic) que se celebra aquests dies.
Dimecres, 1 de desembre, dins de la Fira més important de tot l’àmbit hispànic, va tenir lloc l’acte públic i solemne de presentació del volum Màrius Torres. Poemas(Editorial Milenio). L’acte va anar a càrrec del doctor en història Josep M. Murià, els poetes Raúl Bañuelos i Pere Perelló, a més Xavier Macià director de l’Aula Màrius Torres i professor de la Universitat de Lleida.
Josep M. Murià va destacar la importància de Mèxic com a país d’acollida dels exiliats republicans espanyols i catalans. Així mateix es va referir al valor simbòlic de la presentació de l’obra de Torres precisament a Mèxic, on per primera vegada –a Coyoacán, a tocar de Mèxico D. F.—havien estat publicades les seves poesies l’any 1947 gràcies a l’impuls de l’amic del poeta i editor, Joan Sales, ell mateix exiliat.
Els escriptors convidats Raúl Bañuelos i Pere Perelló, mexicà, l’un, i i mallorquí l’altre, van llegir, en català i espanyol, una tria de versos de Torres i van posar de relleu l’originalitat de la seva veu poètica. Per la seva banda, Xavier Macià va fer una breu introducció al poeta i a la seva obra, de la qual en va destacar el rigor formal, la contenció, musicalitat i profunda humanitat. Macià va comparar l’aportació de Torres amb la d’autors com Octavio Paz, Cesare Pavese, Antoine de Saint-Exupery i Juan Rulfo.

No hay comentarios: