jueves, 7 de octubre de 2010

Els boleros mexicans en català

Sovint prenem la música mariachi com a arquetípica d'allò mexicà. Però la veritat és que Mèxic té molta més música que la que escoltem del mariachi i les ranxeres: el bolero, el chotis, el corrido, el danzón, el fandango, el huapango, la jacara, el jarabe, el pasdoble, la picota, la polca mexicana, el son jarocho, el son istmeño, la trova yucateca, la valona, el vals mexicà o el zapateado entre molts d'altres de variada procedència.
Pero el bolero, siempre ha sido el gran género universal procedente de México y Centroamérica que ha conquistado miles de corazones en el mundo. En Catalunya también, y grandes autores de nuestra historia se han encargado de popularizarlos. Un dels primers, vingut de lluny, Antonio Machín, que tot sovint visitava Barcelona i l'antiga sala de festes Bahia, per dur-hi els seus boleros meravellosos i per tots recordats.
A cada país, els boleros han tingut versions en la pròpia llengua. I a Catalunya no podia ser diferent. Els grans intèrprets de boleros en català han estat en Moncho i la Núria Feliu. El primer ha popularitzat temes d'Armando Manzanero, Manuel Alejandro, José Alfredo Jiménez, Julio César Gutiérrez, etc. Núria Feliu, amb les lletres de Josep Maria Andreu, i acompanyada de Los Guacamayos, interpretà també els Millors Boleros en Català: Escolta'm (Nosotros) / No ho diguis (Lo dudo) / A soles (Alma mía) / I ara, què... (y...) / Que em tornis a veure (Cuando vuelva a tu lado) / Et vull tant (Júrame) / Vine (Flores negras) / Ves-hi, si vols (La mentira) / Giraré el meu camí (La media vuelta) / Lluny (Desesperadamente) / Com un gust meu (Sabor a mi) / Sé que no pot ser (Di que no es verdad).
En Moncho també ha conreat el bolero en castellà, igual que la Lucrecia, afincada a casa nostra. I de tant en tant ens visitaven artistes com la malaurada Olga Guillot "la Reina del Bolero" com els concerts de 1997, 2002 i 2003. O la Mayte Martín, també amb residència catalana i la tan estimada Chavela Vargas, també assidua de la nostra ciutat.
Darrerament fins i tot l'amic Lluís Sintes, baríton menorquí, s'ha atrevit amb algun bolero. Concretament amb "Escolta'm" del cubà Pedro Junco, "La hiedra" del mexicà Agustín Lara, "Odiame" del peruà Rafael Otero o "Perdón" del portorriqueny Pedro Flores, totes reunides al disc recentment distribuït "Sa gran nit".

No hay comentarios: